Było już spaghetti z cukinii, pizza zawijana czas na kolejne mieszanie i kulinarne dziwactwa. Zupa włosko-meksykańska, czyli obiad z tego co było akurat było pod ręką. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że do przygotowania tego sycącego dania wystarczy nam jeden garnek ! Pyszny obiad i mało zmywania ! Obiad idealny ;)
Składniki:
- 250 gram makaronu suchego
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1 cebula czerwona
- puszka kukurydzy
- puszka białej fasoli
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka płynnego miodu
- płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki przyprawy kebbab-gyros
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 kostka warzywna (tutaj przepis na domową kostkę warzywną ! :) )
- 2 litry wody (może być potrzebne więcej w zależności ile wody nam wciągnie makaron)
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, a po 5 minutach dolewamy wodę. Dodajemy makaron i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie dorzucamy odsączoną kukurydzę oraz fasolę, a także przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy, aż makaron zmięknie. Doprawiamy do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Serwujemy na gorąco.
Smaczengo !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz