13.04.2018

Kapusta młoda z koperkiem i boczkiem



Była już kapusta czerwona zasmażana, była kapusta kiszona zasmażana, pora na młodą kapustę. Nareszcie zacznie się sezon na świeżutkie, młodziutkie warzywa i owoce. Kapusta, którą proponuję jest moim obowiązkowym dodatkiem do niedzielnego schabowego. Cudownie pasuje też do kotleta  drobiowego czy mielonego. Kapusta jest po prostu pyszna i bardzo polecam wypróbować.  

Co potrzebujemy:
  • 1 młoda kapusta
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 100 gram wędzonego boczku
  • kostka rosołowa
  • sól 
  • pieprz
  • łyżka octu
  • maga
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na pół twardo. W drugim garnku podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy z boczku wytapia się tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko smażymy, aż cebula będzie szklista. Ugotowaną kapustę przekładamy do boczku i cebuli z 4 chochelkami wody, która została z gotowania kapusty. Dodajemy kostkę rosołową, łyżkę octu i podsmażamy do miękkości. na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, magą lub dodajemy więcej octu jeżeli lubimy. 

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz