Klasyka sama w sobie. Mielone i pieczarki! W moim domu często pieczarki lądują też na kotlecie w postaci sosu pieczarkowego, ale ten przepis następnym razem ! Teraz przedstawiam wersję mielonego faszerowanego pieczarkami !
Farsz:
- 500 gram pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kostka rosołowa
- pieprz
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do garnka razem z kostką rosołową. Podlewamy odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy też pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na ogniu do momentu aż pieczarki będą miękkie i wtedy redukujemy wodę "do zera".
Mięso:
- 800 gram mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- bułka tarta (u mnie 1/2 szklanki)
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dodajemy startą na tarce cebulę i czosnek. Wszystko razem wyrabiamy, a w razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. Z gotowego mięsa przygotowujemy płaskie placki. Na środek kładziemy farsz pieczarkowy i zawijamy tak, aby farsz schował się w mięsie. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Smacznego !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz