16.02.2018

Klasyczne kotlety mielone nadziewane pieczarkami



Klasyka sama w sobie. Mielone i pieczarki! W moim domu często pieczarki lądują też na kotlecie w postaci sosu pieczarkowego, ale ten przepis następnym razem ! Teraz przedstawiam wersję mielonego faszerowanego pieczarkami ! 

Farsz:
  • 500 gram pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • pieprz
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do garnka razem z kostką rosołową. Podlewamy odrobiną wody i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy też pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na ogniu do momentu aż pieczarki będą miękkie i wtedy redukujemy wodę "do zera".


Mięso:
  • 800 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • bułka tarta (u mnie 1/2 szklanki)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dodajemy startą na tarce cebulę i czosnek. Wszystko razem wyrabiamy, a w razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. Z gotowego mięsa przygotowujemy płaskie placki. Na środek kładziemy farsz pieczarkowy i zawijamy tak, aby farsz schował się w mięsie. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. 

Smacznego !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz