30.01.2018

Sałatka z tortellini, koperkiem i groszkiem konserwowym



Sałatka z tortellini, którą robi się w pół godziny, a jest bardzo smaczna i bardzo "zapychająca". Jako kolacja lub śniadanie kompletnie nie wymaga dodatku pieczywa.

Co potrzebujemy:
  • 250 gram makaronu tortellini z szynką (ja akurat miałam ten trzykolorowy, ale może być zwykły)
  • 5 jajek
  • 100 gram startego żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • ok 7 cm białej części pora
  • pęczek koperku
  • 3 cebule dymki
  • majonez
  • śmietana lub jogurt typu greckiego
  • sól
  • pieprz
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem łyżki oliwy lub oleju, żeby tortellini się nie skleiło. Przestudzony makaron wkładamy do miski. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę oraz starty żółty ser. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy posiekany koperek i zieloną część cebulki. Pora kroimy w półplasterki. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy majonez i śmietanę. Niestety nie podam dokładniej ilości bo to wszystko zależy ile nam sałatka "wciągnie".  Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka dobrze smakuje zarówno schłodzona jak i serwowana zaraz po przygotowaniu.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz