31.01.2018

Słodko-ostra pierś z kurczaka




W Naszym domu wszyscy lubią ryż więc często gości na stole z dodatkiem warzyw lub sosów mięsnych. Dzisiaj prezentuję najnowszy przepis na pierś z kurczaka. Lekko ostry, trochę słodkawy, wspaniale komponuje się z ryżem.

Co potrzebujemy:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 gram pędów bambusa w słoiku
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • przecier pomidorowy ok. 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
  • przyprawa curry 1 1/2 łyżeczki
  • łyżeczka miodu
  • woda mineralna gazowana ok 300ml
  • odrobina oliwy
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojonego pora oraz wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem podlewając wodą mineralną gazowaną. Kiedy mięso jest gotowe dodajemy kukurydzę i pędy bambusa. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Serwujemy z ugotowanym ryżem. 

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz