W Naszym domu wszyscy lubią ryż więc często gości na stole z dodatkiem warzyw lub sosów mięsnych. Dzisiaj prezentuję najnowszy przepis na pierś z kurczaka. Lekko ostry, trochę słodkawy, wspaniale komponuje się z ryżem.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 gram pędów bambusa w słoiku
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 marchewki
- kawałek pora
- przecier pomidorowy ok. 2 łyżki
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
- przyprawa curry 1 1/2 łyżeczki
- łyżeczka miodu
- woda mineralna gazowana ok 300ml
- odrobina oliwy
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojonego pora oraz wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem podlewając wodą mineralną gazowaną. Kiedy mięso jest gotowe dodajemy kukurydzę i pędy bambusa. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Serwujemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz