4.01.2018

Placuszki z papryką i serem żółtym


Po krótkiej przerwie spowodowanej małym kryzysem weny twórczej i szaleńczymi przygotowaniami do Świąt i Sylwestra powracam z nowymi pomysłami. Dzisiejszą propozycją są placuszki z papryką. Jak w większości moich przepisów wykorzystałam to co leżało w lodówce. 

Co potrzebujemy:
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka
  • ok. szklanka mąki
  • ok. pół szklanki mleka
  • 100 gram startego żółtego sera
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy startą na drobnych oczkach cukinię, czosnek, posiekany koperek i ser żółty. Wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, mleko, mąkę (jeżeli ciasto jest zbyt lejące używamy jej więcej bo jego konsystencja ma być gęstsza niż ciasta naleśnikowego). Gotową masę doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obydwóch stron, na patelni posmarowanej tłuszczem. Serwujemy  z surówką, sosem czosnkowym, ale doskonale smakują też solo.

Smacznego !!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz