19.12.2017

FANTAstyczny placek z fantą, masą budyniową, owocami i galaretką


Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto z bardzo oryginalnym biszkoptem o smaku Fanty. Masa nie jest zbyt słodka więc jeżeli Ktoś chce można dodać nawet 3/4 szklanki cukru.


Spód placka:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 cukry wanilinowe
  • 200 ml FANTY
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ucieramy z cukrem i cukrami wanilinowymi do białości. Następnie powoli dodajemy fantę, olej a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy na blachę i pieczemy  w 180 stopniach przez około 20-25 minut. 

Masa waniliowa:
  • 1 litr mleka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 3 cukry wanilinowe
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 kostki masła (400gram)
Z podanej ilości mleka odlewamy szklankę i mieszamy z mąkami i żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrami. Kiedy mleko zacznie się gotować dolewamy mleko z żółtkami i mąkami i cały czas dynamicznie mieszamy. Chwilkę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy budyń wystygnie ucieramy masło na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę przekładamy na wystudzone ciasto. 

Ponadto:

  • herbatniki (u mnie weszły dwie paczki)
  • dowolne owoce w puszce
  • 3 galaretki pomarańczowe
Galaretki rozpuszczamy w 2/3 zalecanej ilości wody, Na przygotowaną wcześniej masę układamy herbatniki. Na nie kładziemy dobrze odsączone owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Gotowy placek wstawiamy do lodówki i serwujemy kiedy całkowicie się zastygnie.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz