28.01.2018

Kurczakburger


Nazwałam to danie kurczakburger. Można śmiało zjeść je na śniadanie, lunch, obiad czy kolację. Mięso smakuje zarówno na świeżo jak i na zimno. Na pewno niedługo zrobię wersję mega ostrą. 

Co potrzebujemy:
  • 2 pomidory
  • 100gram mieszanki sałat
  • 1 kulka mozzarelli
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Sałatka myjemy, jeżeli nie jest płukana i dokładnie odsączamy. 

Sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • jedna łyżka jogurtu greckiego 
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
Wszystkie składniki mieszamy. 

Mięso:
  • 1 duży filet z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • odrobina kurkumy
  • pieprz cayenne
  • szklanka wody mineralnej gazowanej
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dość cienkie plastry. Dodajemy wszystkie przyprawy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Na następny dzień smażymy na łyżce oliwy i szklance wody mineralnej. Kiedy kurczak jest gotowy z jednej strony obracamy go na drugą i układamy plasterki mozzarelli i pomidora. Posypujemy pieprzem i smażymy, aż ser zacznie się roztapiać.

Bułkę składamy w kolejności:
  1. dół bułki
  2. sos
  3. sałata
  4. kurczak z mozzarellą i pomidorem
  5. sos
  6. góra bułki
Smacznego !!!
 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz