Nazwałam to danie kurczakburger. Można śmiało zjeść je na śniadanie, lunch, obiad czy kolację. Mięso smakuje zarówno na świeżo jak i na zimno. Na pewno niedługo zrobię wersję mega ostrą.
Co potrzebujemy:
- 2 pomidory
- 100gram mieszanki sałat
- 1 kulka mozzarelli
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Sałatka myjemy, jeżeli nie jest płukana i dokładnie odsączamy.
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- jedna łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
Wszystkie składniki mieszamy.
Mięso:
- 1 duży filet z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1/2 łyżeczki vegety
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- odrobina kurkumy
- pieprz cayenne
- szklanka wody mineralnej gazowanej
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dość cienkie plastry. Dodajemy wszystkie przyprawy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Na następny dzień smażymy na łyżce oliwy i szklance wody mineralnej. Kiedy kurczak jest gotowy z jednej strony obracamy go na drugą i układamy plasterki mozzarelli i pomidora. Posypujemy pieprzem i smażymy, aż ser zacznie się roztapiać.
Bułkę składamy w kolejności:
- dół bułki
- sos
- sałata
- kurczak z mozzarellą i pomidorem
- sos
- góra bułki
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz