Ogórkowa z ryżem, pychota ! Kiedy byłam dzieckiem, ta zupa była dla mnie nie do zjedzenia. Dzisiaj natomiast jest to jedną z moich ulubionych ! Podstawą dla mnie jest to żeby była kwaśna i gęsta, a nie sama woda! W sezonie letnim podam Wam przepis na domowe ogórki kiszone, które zawsze wychodzą super kwaśne, "pryskające" i idealnie nadające się do tej zupy !
Co potrzebujemy:
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- kawałek pora
- litrowy słoik domowych ogórków kiszonych
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 100 gram jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa lub wywar drobiowy
- 2 woreczki ryżu (2x100gram)
Wodę z ogórków wlewamy do garnka i dodajemy około 1,5- 2 litry wody. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce. Pora kroimy w półplasterki. Ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki, a czosnek na drobnych. Wszystkie składniki razem z kostką rosołową dodajemy do wody i gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa nam zmiękną. Kiedy zupa jest gotowa, zabielamy ją jogurtem, wsypujemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku.
W osobnym garnku gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz