Propozycja na super smaczny obiad. Podana porcja wystarczyła mi na bardzo, bardzo, bardzo sycący obiad dla dwóch dorosłych osób na dwa dni. Polecam wypróbować !!
Co potrzebujemy:
- 800 gram fileta z piersi indyka
- 500 gram pieczarek
- 250 gram jarmużu
- 2 duże cebule
- pęczek pietruszki
- domowej roboty vegeta
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- pieprz cayenne ok 1/2 łyżeczki (więcej lub mniej w zależności od upodobań)
- łyżka mąki
- woda
Filet płukamy, jeżeli nie jest pokrojony, kroimy go w cienkie plastry. Do mięsa dodajemy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki i pokrojoną w półplasterki cebulę. Zalewamy szklanką wody, dodajemy vegetę i dusimy pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie dodajemy jarmuż i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Jeżeli sos jest za rzadki, zagęszczamy go łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody. Idealnie smakuje z ryżem ugotowanym w wodzie z dodatkiem kurkumy lub ryżem brązowy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz