12.12.2017

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, groszkiem i kukurydzą



Na zbliżające się święta planowałam zrobić sałatkę z tuńczyka, ale nie miałam żadnego przepisu oprócz tego, więc postanowiłam coś wymyślić. Na spróbowanie zrobiłam tą sałatkę, którą pragnę się z Wami podzielić. Smakuje rewelacyjnie, a jej przygotowanie nie przekracza pół godziny !! Cóż może być lepszego niż ekspresowa i pyszna sałatka ! Polecam !!!

Składniki:
  • 1 puszka proszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka tuńczyka ok. 165 gram
  • 15 dag sera żółtego w kawałku lub plastrach
  • 5 cm pora
  • 5 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
Warstwy:
    1. Odcedzony groszek konserwowy wsypujemy do szklanej miski.
    2. Następnie nakładamy starty ser żółty, albo pokrojony  w plastry ser.
    3. Majonez mieszamy z solą, pieprzem i połowę wykładamy na ser żółty.
    4. Tuńczyka odcedzamy i układamy na majonezie.
    5. Pora kroimy w półplasterki i sparzamy wrzątkiem. Odcedzony nakładamy na tuńczyka.
    6. Kukurydzę odsączamy i wysypujemy na por.
    7. Jajka obieramy i oddzielamy żółtka od białek.
    8. Żółtka ścieramy na kukurydzę.
    9. Białka ścieramy na żółtka.
    10. Całość pokrywamy drugą połową majonezu z przyprawami.
Wstawiamy sałatkę do lodówki i serwujemy dobrze schłodzoną. 
Smacznego !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz