Kiedyś przedstawiałam Wam pierożki pieczone z szynką i serem. Dzisiaj proponuję to samo ciasto, ale z innym nadzieniem. Pieczarki, jarmuż, mozzarella. Smakują super i doskonale pasują do barszczu. Mogą być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami.
Składniki na ciasto:
- 350 gram mąki krupczatki
- 150 gram mąki tortowej
- 1 jajko
- 40 gram masła
- 1 łyżeczka cukru
- szklanka letniego mleka
- 30 gram drożdży
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Wyrobione na jednolitą masę ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i na środek nakładamy farsz.
Farsz:
- 250 gram pieczarek
- 1 cebula
- 1 kulka mozzarelli
- 100 gram jarmużu świeżego
- sól
- pieprz
- 1 kostka rosołowa
* plus jedno jajko na smarowanie pierożków
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, zalewamy szklanką wody z kostką rosołową i dusimy na małym ogniu, do czasu kiedy wszystko całkowicie zmięknie. Kiedy pieczarki są gotowe ustawiamy większy ogień i odparowujemy całą wodę. Do gotowych pieczarek dodajemy posiekany jarmuż i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach około 20-15 minut.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz