17.12.2017

Ciasto francuskie z sosem spaghetti i oliwkami


Na obiad moje ukochane ciasto francuskie, ulubiony sos spaghetti, pyszne oliwki i roztopiony żółty ser. Wszystko połączone razem daje Nam pyszny i mało pracochłonnych obiad. Dobry pomysł na szybki obiad, który może się przydać trakcie przygotowań świątecznych. 

Składniki na sos:
  • 300 gram mięsa mielonego
  • dwie łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • łyżka oliwy
  • vegeta
  • maga
  • sól
  • pieprz
Pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i podsmażamy. Kiedy mięso jest gotowe dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

Ponadto:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka oliwek przekrojonych na pół
  • kilka plastrów sera żółtego
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy nimi foremki do tarty o średnicy 20 cm. Na ciasto nakładamy sos z mięsa mielonego, oliwki i ser żółty. Wszystko posypujemy ziołami. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz