Ostatnio dostałam od Wujka pędy bambusa w puszce i bardzo intensywnie zastanawiałam się co z nich zrobić, żeby ich nie zmarnować. Lubię kuchnię chińską, sos sojowy, imbir, ale nie jestem wielką fanką makaronów ryżowych. Spróbowałam ze zwykłym makaronem oraz niewielką ilością dodatków i na całe szczęście się udało. Mąż był zachwycony, a ja zadowolona, dlatego dzielę się tym przepisem z Wami.
- 200 gram makaronu wstążki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 100 gram pędów bambusa
- kawałek pora
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
sól- pieprz
Por kroimy w półplasterki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a także imbir i sos sojowy. Smażymy do momentu, aż papryka będzie miękka. Na koniec dodajemy odsączone pędy bambusa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli chcemy możemy dodać więcej sosu sojowego.
Smacznego !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz