30.11.2017

Pizza z brokułem i salami



Jestem prawdziwym pizzo-żercą! Uwielbiam pizzę robić i jeść. Podany poniżej przepis na ciasto zawsze się udaje i każdy kto go spróbował jest zachwycony jego smakiem. Składniki dobierajmy jak chcemy. Ja tylko zawsze się pilnuję, żeby nie dać zbyt dużo składników bo wtedy pizza nam namoknie i nie będzie już chrupiąca.

Składniki na ciasto: 
  • 400 gram mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 20 gram drożdży
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • łyżka suszonego oregano
    Mąkę przesiewamy. Drożdże rozprowadzamy z letnią wodą, cukrem i 4 łyżkami mąki. Nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn wyrósł. Do reszty mąki oddajemy sól i oregano. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części i formujemy da krążki o średnicy około 30 cm. Boki pizzy zawijamy, żeby farsz nie spłynął.

    Sos pomidorowy:
    • 1 przecier pomidorowy w słoiczku
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • około 80 ml wody
    Przecier pomidorowy mieszamy z wodą i wszystkimi składnikami.

    Nadzienie:
    • pół brokułu
    • puszka kukurydzy
    • 200 gram salami
    • 400 gram sera żółtego
    • 2 cebule
    Brokuł kroimy w różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie rozgotowujemy. Kukurydzę odsączamy, cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach.  

    Na przygotowane blaty nakładamy sos, następnie cebulę, kukurydzę, salami, brokuł i starty żółty ser. Jeżeli lubimy dodatkowo posypujemy wierzch ziołami. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

    Smacznego !!!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz