Gołąbki to coś co lubi chyba każdy ! Postanowiłam Wam pokazać jak robię gołąbki i jak je zawijam, ponieważ doskonale wiem jakim problemem na początku było dla mnie ich przygotowanie. Może akurat Komuś ułatwię zadanie i polubicie robienie gołąbków tak jak ja. Podany przepis wystarcza mi na około 18-20 gołąbków, bo akurat tyle mieści mi się w gąsiorze.
Składniki na farsz:
- 5 torebek ryżu (każda po 125gram)
- 1,2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 200 gram słoniny
- 2 cebule
- vegeta
- pieprz
- maga
Ryż gotujemy, mieszamy z mięsem. Słoninę i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy- najpierw słoninę, a kiedy słonina się zarumieni dodajemy cebulę. Mięso, ryż, słoninę z cebulą mieszamy i doprawiamy dużą ilością pieprzu, vegety i magii. U mnie Mąż próbuje surowego farszu i zawsze doprawia do smaku.
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 przecier pomidorowy
- 3 kości wieprzowe
- 3 litry wody
- 1 kostka rosołowa
- vegetta
- pieprz
- maga
Kości z kostką rosołową gotujemy w wodzie około godziny. Dodajemy łyżeczkę pieprzu mielonego, pół łyżeczki vegety, trochę magii. Wyciągamy kości, dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy.
Ponadto:
- 2 główki kapusty białej
Ściągamy pierwsze liście z kapusty, wycinamy głąb. W wielkim garze gotujemy wodę z solą i wkładamy do niej kapustę. Kiedy liście zmiękną i zaczną odchodzić od kapusty powoli wyciągamy jeden po drugim.
Z liści kapusty wycinamy twardą cześć pryz pomocy noża.
Nakładamy farsz na środku, na wysokość 1/3, licząc od dołu liścia.
Składamy najpierw boki do środka, a następnie dolną część liścia.
Zawijamy od dołu w kierunku góry, cały czas pilnując żeby boki Nam się nie rozeszły.
Gotowe gołąbki sprawdzamy, czy aby na pewno bokami nie ucieka nam farsz.
Garnek, lub gąsior wykładamy ugotowanymi liśćmi kapusty które nam zostały i zalewamy na wysokość dwóch centymetrów sosem pomidorowym.
Gołąbki układamy ciasno w naczyniu i zalewamy sosem pomidorowym.
Gotowe gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz