Sernik z brzoskwiniami na cieście drożdżowym posypany cynamonową kruszonką. Idealny pomysł na jesienne, pochmurne dni. Ja właśnie popijam kawę, jem to ciasto i patrzę na padający za oknami deszcz. Zdecydowanie ciacho poprawia mi nastrój, dlatego się dzisiaj nim z Wami dzielę :)
Co potrzebujemy;
Ciasto:- 250 gram mąki
- 20 gram drożdży
- 120 ml letniego mleka
- 30 gram miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, mleko i łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie mieszamy jajko, masło, sól. Po 15 minutach łączymy wszystko razem i wyrabiamy na gładkie, niezbyt gęste ciasto i znów odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, podsypując je mąką i wyłożyć tortownicę o średnicy 28 cm (wcześniej dobrze jest ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia).
Nadzienie:
- 600 gram sera białego
- 1 duża puszka brzoskwiń
3 jajka- 120 gram cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z jednej cytryny
Brzoskwinie wyciągnąć z zalewy pokroić na paski i wyłożyć na sito, żeby całkowicie obciekły. Ser ucieramy z jajkami, cukrem, skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną. Masę wykładamy na przygotowane wcześniej w tortownicy ciasto. Na masie układamy brzoskwinie.
Kruszonka:
- 180 gram mąki
- 100 gram roztopionego masła
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (chyba, że za nim nie przepadamy)
- cukier puder do posypania
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cynamon i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy brzoskwinie. Gotowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia przez 15 minut a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Pieczemy około 35-40 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz