23.10.2017

Torcik z brzoskwiniami, serem białym i kruszonką



Sernik z brzoskwiniami na cieście drożdżowym posypany cynamonową kruszonką. Idealny pomysł na jesienne, pochmurne dni. Ja właśnie popijam kawę, jem to ciasto i patrzę na padający za oknami deszcz. Zdecydowanie ciacho poprawia mi nastrój, dlatego się dzisiaj nim z Wami dzielę :)

Co potrzebujemy;

Ciasto:
  • 250 gram mąki
  • 20 gram drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 30 gram miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, mleko i łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie mieszamy jajko, masło, sól. Po 15 minutach łączymy wszystko razem i wyrabiamy na gładkie, niezbyt gęste ciasto i znów odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, podsypując je mąką i wyłożyć tortownicę o średnicy 28 cm (wcześniej dobrze jest ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia).

Nadzienie:
  • 600 gram sera białego
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 3 jajka
  • 120 gram cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej cytryny
Brzoskwinie wyciągnąć z zalewy pokroić na paski i wyłożyć na sito, żeby całkowicie obciekły. Ser ucieramy z jajkami, cukrem, skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną. Masę wykładamy na przygotowane wcześniej w tortownicy ciasto. Na masie układamy brzoskwinie.

Kruszonka:
  • 180 gram mąki
  • 100 gram roztopionego masła
  • 100 gram cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (chyba, że za nim nie przepadamy)
  • cukier puder do posypania
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cynamon i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy brzoskwinie. Gotowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia przez 15 minut a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Pieczemy około 35-40 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz