22.10.2017

Tarta na krychym, pszenno-żytnim cieście



Dzisiaj proponuję bardzo prostą i szybką tarte , która posmakowała nawet moim dość wybrednym dzieciom. Genialny pomysł na ciepły i smaczny obiad zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieciaków, które zmarznięte wróciły do domu z powrotnego spaceru z przedszkola.  


Ciasto (dwie formy do tarty o średnicy 20cm):
  • 200 gram mąki pszennej (u mnie typ 450)
  • 200 gram mąki żytniej (u mnie typ 750)
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 200 gram margaryny lub miękkiego masła

Wszystkie składniki łączymy razem i bardzo dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Większym kawałkiem masy wykładamy posmarowane tłuszczem formy do tarty i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Mniejszą część masy wkładamy do zamrażalnika.


Nadzienie: 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100gram startego żółtego sera
  • 100 ml wody
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • kilka plastrów szynki
Przecier i wodę zagotowujemy dokładnie mieszając. Gdy sos się zagotuje dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz i starty ser żółty. Wszystko mieszamy. Na schłodzone ciasto nakładamy szynkę, na wierzch wykładamy nadzienie/sos, a pozostawiony w zamrażalce kawałek ciasta ścieramy na wierzch tarty używając grubych oczek tarki.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz