Dzisiaj proponuję bardzo prostą i szybką tarte , która posmakowała nawet moim dość wybrednym dzieciom. Genialny pomysł na ciepły i smaczny obiad zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieciaków, które zmarznięte wróciły do domu z powrotnego spaceru z przedszkola.
Ciasto (dwie formy do tarty o średnicy 20cm):
- 200 gram mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 200 gram mąki żytniej (u mnie typ 750)
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 200 gram margaryny lub miękkiego masła
Wszystkie składniki łączymy razem i bardzo dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Większym kawałkiem masy wykładamy posmarowane tłuszczem formy do tarty i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Mniejszą część masy wkładamy do zamrażalnika.
Nadzienie:
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 100gram startego żółtego sera
- 100 ml wody
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- kilka plastrów szynki
Przecier i wodę zagotowujemy dokładnie mieszając. Gdy sos się zagotuje dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz i starty ser żółty. Wszystko mieszamy. Na schłodzone ciasto nakładamy szynkę, na wierzch wykładamy nadzienie/sos, a pozostawiony w zamrażalce kawałek ciasta ścieramy na wierzch tarty używając grubych oczek tarki.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz