21.10.2017

Zapiekane ćwiartki z kurczaka z ziemniakami i warzywami


Jak łatwo zauważyć jestem miłośniczką papryki i cukinii, niemalże każde danie z warzywami opiera się właśnie na tych dwóch warzywach. Nie inaczej jest i w tym przypadku. W tym przepisie lubię to, że taki obiad nie potrzebuje surówki, ani osobnego gotowania ziemniaków. Wszystko w jednym naczyniu :)

Marynata do mięsa:
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • pieprz
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
Wszystkie składniki (oprócz mięsa oczywiście) mieszamy. Ćwiartki z kurczaka myjemy, nacieramy przygotowana marynatą i wstawiamy do lodówki na noc.

Co potrzebujemy na drugi dzień:
  • 2 małe cukinie
  • 2 małe papryki
  • ziemniaki (ilość dostosowujemy do tego ile sami lubimy zjeść)
  • sól
Ziemniaki obieramy, układamy na dnie naczynia i posypujemy solą. Następnie układamy umyte i przekrojone cukinie. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w grube plastry i układamy na cukinii. Na wierzch układamy zamarynowane dzień wcześniej mięso wraz z sosem jaki powstał. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45 minut lub do miękkości mięsa i ziemniaków.


Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz