Jak łatwo zauważyć jestem miłośniczką papryki i cukinii, niemalże każde danie z warzywami opiera się właśnie na tych dwóch warzywach. Nie inaczej jest i w tym przypadku. W tym przepisie lubię to, że taki obiad nie potrzebuje surówki, ani osobnego gotowania ziemniaków. Wszystko w jednym naczyniu :)
Marynata do mięsa:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- pieprz
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
Wszystkie składniki (oprócz mięsa oczywiście) mieszamy. Ćwiartki z kurczaka myjemy, nacieramy przygotowana marynatą i wstawiamy do lodówki na noc.
Co potrzebujemy na drugi dzień:
- 2 małe cukinie
- 2 małe papryki
- ziemniaki (ilość dostosowujemy do tego ile sami lubimy zjeść)
- sól
Ziemniaki obieramy, układamy na dnie naczynia i posypujemy solą. Następnie układamy umyte i przekrojone cukinie. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w grube plastry i układamy na cukinii. Na wierzch układamy zamarynowane dzień wcześniej mięso wraz z sosem jaki powstał. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45 minut lub do miękkości mięsa i ziemniaków.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz