12.10.2017

Puszysty i rozgrzewający sernik na kruchym spodzie



Dzisiaj proponuję pyszny sernik z aromatem imbiru i cynamonu. Idealny na jesienne dni. W moim domu zniknął niemalże tak szybko jak się pojawił. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Ja z pewnością zrobię go także na Boże Narodzenie.

Potrzebne składniki:

Ciasto:
  • mąka pszenna 350 gram
  • pół szklanki cukru
  • 2 całe jajka
  • 150 gram masła
  • 2 cukry wanilinowe
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (w moim przypadku tortownica miała średnicę 28 cm). Zimne masło siekamy z mąką, dodajemy cukier, cukry wanilinowe, jajka, kakao, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszy kawałek wkładamy na chwilę do zamrażalnika, a większym wykładamy blaszkę. Dobrze jest najpierw lekko rozwałkować ciasto, wtedy szybciej i równiej wyłożymy blaszkę. Ciasto w tortownicy odkładamy do lodówki na pół godziny, a przed wyłożeniem masy podpiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.


Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego we wiaderku
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 cukry wanilinowe
  • 120 gram miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • opcjonalnie bakalie/rodzynki
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku jajka. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolita masę. Do gotowej masy dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Jeżeli do sernika chcemy dodać bakalie lub rodzynki robimy to na końcu mieszając masę łyżką. Całość masy wylewamy na podpieczony spód, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto, które przechowywaliśmy w zamrażarce. Gotowy sernik wkładamy ponownie do piekarnika na około 60 minut (temperatura 180stopni). Warto w czasie pieczenie uchylić drzwiczki piekarnika na około minutę i wypuścić z niego trochę wilgoci. Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku. Po 15 minutach uchylamy lekko drzwiczki, sernik będzie nam stygł szybciej. 


Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz