Przepis na smaczną sałatkę, która sprawdza się w moim przypadku się również jako pasta do tostowanego chleba. Ciekawe jest również podanie jej jako przekąskę z krakersami solonymi lub jako dodatek do kiełbasy z grilla.
Co potrzebujemy:
- 1 brokuł
- 2 woreczki ryżu
- 3 ząbki czosnku
- 150 gram sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- sól
- pieprz
Podzielony na różyczki brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego ryż(ryżu już nie rozgniatamy:) ). Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem według smaków. Gdyby sałatka okazała się zbyt "sucha" można dodać więcej jogurtu lub majonezu. Sałatkę dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce (na ciepło nie smakuje tak dobrze, jak chłodna).
Ja znam przepisy na kilka sałatek z ryżem ale zawsze gotuje go na bulionie. Wiadomo, to bardziej czasochłonne ale wtedy ryż ma fajny smak. Ostatnio do gotowania użyłam nowości od Krakusa- bulionu w butelce. Dla mnie to rewelacja, nie czuć różnicy między zwykłym bulionem warzywnym a jest zdrowszy niż te kostki ;/ Muszę wypróbować Twój przepis bo wydaje się bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńW takim razie przy okazji robienia następnej sałatki ja skorzystam z Twojego pomysłu i ugotuje ryż na bulionie, na pewno daje dobry smak.
OdpowiedzUsuń