11.10.2017

Sałatka brokułowa z ryżem



Przepis na smaczną sałatkę, która sprawdza się w  moim przypadku się również jako pasta do tostowanego chleba. Ciekawe jest również podanie jej jako przekąskę z krakersami solonymi lub jako dodatek do kiełbasy z grilla. 

Co potrzebujemy:
  • 1 brokuł
  • 2 woreczki ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 gram sera żółtego 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • sól
  • pieprz
Podzielony na różyczki brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego ryż(ryżu już nie rozgniatamy:) ). Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem według smaków. Gdyby sałatka okazała się zbyt "sucha" można dodać więcej jogurtu lub majonezu. Sałatkę dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce (na ciepło nie smakuje tak dobrze, jak chłodna). 

 Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Ja znam przepisy na kilka sałatek z ryżem ale zawsze gotuje go na bulionie. Wiadomo, to bardziej czasochłonne ale wtedy ryż ma fajny smak. Ostatnio do gotowania użyłam nowości od Krakusa- bulionu w butelce. Dla mnie to rewelacja, nie czuć różnicy między zwykłym bulionem warzywnym a jest zdrowszy niż te kostki ;/ Muszę wypróbować Twój przepis bo wydaje się bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie przy okazji robienia następnej sałatki ja skorzystam z Twojego pomysłu i ugotuje ryż na bulionie, na pewno daje dobry smak.

    OdpowiedzUsuń