13.10.2017

Surówka z czerwonej kapusty


Dzisiejszą propozycją jest surówka obiadowa. Doskonale pasuje do...wszystkiego: kotletów, mielonych, placków ziemniaczanych, a także gotowanych i pieczonych mięs. Surówka powstała w wyniku tzw. "sprzątania lodówki" i od tej pory gości na naszym stole dość często. Prosta, szybka w zrobieniu i dobra w smaku.

Co potrzebujemy:
  • pół główki czerwonej kapusty
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 kwaśnie jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka
  • majonez
  • sól
  • pieprz
Kapustę szatkujemy i solimy (ja daję około 1/2 łyżeczki). Odstawiamy na 15 minut, później odlewamy z niej sok. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy wraz z odsączoną kukurydzą do kapusty. Całość mieszamy, dodajemy majonez i chrzan. Ilość majonezu zależna jest od kapusty jaka nam się trafi więc ciężko podać dokładną ilość. Sałatkę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. 

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz