17.10.2017

Naleśniki wytrawne z warzywami

Naleśniki niekoniecznie muszą być słodkie, napełnione jabłkami lub dżemem. Ja uwielbiam ich wytrawną wersję z warzywami, serem. Ostatnio podałam je nawet ze świeżą rukolą i smakowały wyśmienicie.

Co potrzebujemy 

Ciasto na około 10 naleśników:
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki razem mieszamy na jednolitą, gładką masę. Naleśniki smażymy na patelni na oleju lub maśle. Mi z tej porcji wychodzi około 10 sztuk bo jak widać na zdjęciach preferuję grubsze placki, jeśli będziecie robić cieńsze automatycznie wyjdzie Wam więcej sztuk. 

Nadzienie:
  • 2 papryki
  • 250 gram pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • ser żółty w kawałku
  • pieprz
  • sól
  • łyżka suszonej 
Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy z posiekaną cebulą dodając kostkę rosołową. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy cukinię, paprykę i podsmażamy do miękkości. Na koniec doprawiamy pieprzem, solą i dosypujemy bazylię. Farsz przekładamy na usmażone wcześniej naleśniki, posypujemy żółtym serem pokrojonym w słupki i zwijamy w rulon. Gotowe :)

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz