Pyszny domowy chleb pszenny, z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. Chleb ma bardzo prostą recepturę, w piekarniku rośnie szybko i efektownie. Chleb ten piekę bardzo często i zawsze wychodzi tak samo rewelacyjny. Polecam:)
Składniki na zaczyn:
- 30 g aktywnego zakwasu żytniego
- 160 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 200 g wody
Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i pozostawiamy na blacie kuchennym na 12- 16 godzin
Składniki na ciasto właściwe:
- cały przygotowany wcześniej zaczyn
- 370 g wody
- 740 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
Składniki mieszamy ze sobą i odkładamy na 10- 15 minut. Po tym czasie dodajemy 2 łyżeczki soli i starannie wyrabiamy ciasto (wyrabiałam robotem kuchennym przez ok 8-10 minut). Jeżeli mamy młody i słaby zakwas możemy dodać odrobinę suszonych drożdży aby ciasto szybciej wyrosło. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 2,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto dwa razy odgazowujemy, delikatnie rozciągając i składając ciasto na blacie. Formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania wyłożonym ściereczką obficie wysypaną mąką. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Wyrośnięty chleb przekładamy z koszyczka na blachę lub nagrzany kamień do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 15 minut, następnie w 220 stopniach przez ok 30 minut. Gotowy chleb popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce.
Wygląda perfekcyjnie zarówno z wierzchu jak i w środku:)
OdpowiedzUsuńWitam,zawsze piekłam chleby na drożdżach,wychodziły mi perfekcyjne.Postanowiłam przejść na chleby na zakwasie.I tu klapa,już miałam pięć podejść,za każdym razem wyszły ciemne gnioty
OdpowiedzUsuńoczywiście z innych przepisów,zachwalanych przez czytelników.Znalazłam Pani przepis,
wygląda na raczej prosty i nie tak bardzo czasochłonny.Upiekę go,jak tym razem nie wyjdzie
to chyba dam sobie spokój z zakwasem.Dam znać jak wyszedł.Pozdrawiam Halina
Chleb z tego przepisu wychodzi nam zawsze idealny. Spotkałam się jednak z opiniami, że młody zakwas potrzebuje jednak odrobiny drożdży, aby chleb wyszedł delikatny w środku. Niemniej jednak czekam na Pani opinię ta temat Naszego przepisu i czy tym razem się udało. Pozdrawiam !
Usuń