Przepis na klasyczne tiramisu. Pyszna, słodka, kremowa masa przełamana gorzkim kakao i mocną kawą. Idealne w smaku a zarazem proste i szybkie w przygotowaniu:)
Składniki na 4 porcje:
- 4 żółtka (w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml mocnej kawy
- 60 ml likieru amaretto
- ok 100 g podłużnych biszkoptów (lady fingers)
- kakao
Kawę mieszamy z likierem i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem dość długo, tak aby powstała jasna, gęsta i puszysta masa. W innym naczyniu miksujemy mascarpone, dodajemy masę z żółtek i krótko miksujemy, do połączenia składników. Masa powinna być gęsta i puszysta. Biszkopty delikatnie moczymy w kawie z każdej strony i układamy na dnie pucharków. Za pomocą małego sitka oprószamy kakao i przykrywamy warstwą kremu. Układamy kolejną warstwę: biszkopty, kakao, krem. Deser schładzamy w lodówce kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.
Smacznego:)
mmmmm... z pewnością uległabym takiej pokusie :)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam... Twoje kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuńDeser na szóstkę:) Pięknie się prezentuje i zapewne ma boski smak
OdpowiedzUsuń