19.06.2013

Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i truskawkami




Kolejny pomysł na wykorzystanie świeżych truskawek. Upalne dni nie sprzyjają pieczeniu ciast dlatego proponuję ciasto na herbatnikach. Do wykonania masy wykorzystałam ten przepis na Napoleonkę. Masa wychodzi delikatna i kremowa, a dużym plusem jest to że masy nie trzeba ucierać! Na wierzchu ułożyłam truskawki i zalałam galaretką. Polecam :)

Masa budyniowa:
  • 1,2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
Ponadto:
  • ok 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • duże opakowanie herbatników
Spód dużej blaszki o wymiarach ok 36 x 26 wykładamy 1 warstwą herbatników. Z podanej ilości mleka odlewamy 1 szklankę i dokładnie mieszamy z mąką, żółtkami i budyniem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy cukier, masło i zagotowujemy. Do gotującego się mleka, cały czas mieszając wlewamy mieszaninę mąki i żółtek. Mieszamy energicznie aby nie powstały grudki. Gotujemy ok minutę, ściągamy z ognia i gorącą masę wylewamy do blaszki wyłożonej herbatnikami. Na wierzchu układamy warstwę herbatników. Odkładamy aż masa ostygnie. Na wierzchu układamy truskawki.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce.

Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. Mniami, wygląda wyjątkowo smakowicie :)
    Uwielbiam ciasta z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie je robię,czekam tylko teraz na galaretkę i ciasto będzie gotowe

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie czekam teraz na galaretkę i ciasto będę wkładać do lodówki

    OdpowiedzUsuń
  4. budyń stygnie na herbatnikach, ide po poziomki i truskawki. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasaczasz czymś biszkopty??

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie...czy tam ma być 1/2 litra mleka czy ponad litr?

    OdpowiedzUsuń