Kolejny pomysł na wykorzystanie świeżych truskawek. Upalne dni nie sprzyjają pieczeniu ciast dlatego proponuję ciasto na herbatnikach. Do wykonania masy wykorzystałam ten przepis na Napoleonkę. Masa wychodzi delikatna i kremowa, a dużym plusem jest to że masy nie trzeba ucierać! Na wierzchu ułożyłam truskawki i zalałam galaretką. Polecam :)
Masa budyniowa:
- 1,2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 budyń waniliowy
Ponadto:
- ok 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- duże opakowanie herbatników
Spód dużej blaszki o wymiarach ok 36 x 26 wykładamy 1 warstwą herbatników. Z podanej ilości mleka odlewamy 1 szklankę i dokładnie mieszamy z mąką, żółtkami i budyniem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy cukier, masło i zagotowujemy. Do gotującego się mleka, cały czas mieszając wlewamy mieszaninę mąki i żółtek. Mieszamy energicznie aby nie powstały grudki. Gotujemy ok minutę, ściągamy z ognia i gorącą masę wylewamy do blaszki wyłożonej herbatnikami. Na wierzchu układamy warstwę herbatników. Odkładamy aż masa ostygnie. Na wierzchu układamy truskawki.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce.
Smacznego :)
Mniami, wygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z truskawkami :)
właśnie je robię,czekam tylko teraz na galaretkę i ciasto będzie gotowe
OdpowiedzUsuńwłaśnie czekam teraz na galaretkę i ciasto będę wkładać do lodówki
OdpowiedzUsuńbudyń stygnie na herbatnikach, ide po poziomki i truskawki. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńMmmmm... palce lizać
OdpowiedzUsuńZrobiłam, mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńNasaczasz czymś biszkopty??
OdpowiedzUsuńMam pytanie...czy tam ma być 1/2 litra mleka czy ponad litr?
OdpowiedzUsuń1200 ml mleka :)
OdpowiedzUsuń