Oryginalny przepis na smaczny serniczek z biszkoptem. Idealny do kawy. Polecam:)
Biszkopt czekoladowy:
Biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30 min (do tzw. suchego patyczka).
Masa serowa:
- 1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowy w proszku, bez cukru
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy ser, budyń i miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do sera delikatnie mieszając łyżką.
Wykonanie:
Biszkopt dzielimy na 8 pasków. Co drugi wyciągamy i w puste miejsca wykładamy za pomocą łyżki masę serową. Ser przykrywamy pozostałymi paskami biszkoptu i wykładamy resztę masy serowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową np z tego przepisu.
Smacznego:)
Biszkopt dzielimy na 8 pasków. Co drugi wyciągamy i w puste miejsca wykładamy za pomocą łyżki masę serową. Ser przykrywamy pozostałymi paskami biszkoptu i wykładamy resztę masy serowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową np z tego przepisu.
Smacznego:)
Od dawna szukałam przepisu na taki sernik, ten chyba będzie w sam raz, dziękuję za przepis !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Zosia
mój ulubiony:) prezentuje się pięknie:)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda,pyszotka,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSzachownica to świetnie wizualnie ciasto:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyjątkowo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPiękny,ja użyję sera wiaderkowego z Lidla,zawsze serniki mi ładnie rosną ,zabieram się za robotę.
OdpowiedzUsuń