27.05.2013

Sernik szachownica



Oryginalny przepis na smaczny serniczek z biszkoptem. Idealny do kawy. Polecam:)

Biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Blaszkę o wymiarach ok 36 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok 30 min (do tzw. suchego patyczka).

Masa serowa:
  • 1,2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowy w proszku, bez cukru
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy ser, budyń i miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do sera delikatnie mieszając łyżką. 

Wykonanie:
Biszkopt dzielimy na 8 pasków. Co drugi wyciągamy i w puste miejsca wykładamy za pomocą łyżki masę serową. Ser przykrywamy pozostałymi paskami biszkoptu i wykładamy resztę masy serowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową np z tego przepisu.

Smacznego:)



7 komentarzy:

  1. Od dawna szukałam przepisu na taki sernik, ten chyba będzie w sam raz, dziękuję za przepis !

    Pozdrawiam,
    Zosia

    OdpowiedzUsuń
  2. mój ulubiony:) prezentuje się pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie wygląda,pyszotka,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szachownica to świetnie wizualnie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się wyjątkowo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny,ja użyję sera wiaderkowego z Lidla,zawsze serniki mi ładnie rosną ,zabieram się za robotę.

    OdpowiedzUsuń