25.05.2013

Neleśniki ze szpinakiem i cheddarem



Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszne naleśniki.


Ciasto na naleśniki (12 sztuk):
  • 250  mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 500 g mleka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 30 g roztopionego masła
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę i smażymy naleśniki.

Farsz:
  • 450 gram mrożonego szpinaku
  • 80 gram ostrego sera cheddar lub innego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oliwy
Rozmrożony szpinak podsmażamy na patelni z drobniutko posiekaną cebulką i czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Gdy woda całkowicie odparuje farsz jest gotowy.


Przygotowanie naleśników:

Usmażone naleśniki smarujemy farszem, posypujemy odrobiną sera i zwijamy w rulonik (lub składamy w trójkąt, jak kto woli). Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą sera i zapiekamy w temperaturze 150 stopni około 10 minut.

 Smacznego!


1 komentarz:

  1. Delikatny szpinak, wyrazisty cheddar i naleśniki... Połączenie idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń