Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszne naleśniki.
Ciasto na naleśniki (12 sztuk):
- 250 mąki pszennej
- 2 jajka
- 500 g mleka
- 1/2 łyżeczka soli
- 30 g roztopionego masła
- olej do smażenia
Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę i smażymy naleśniki.
Farsz:
- 450 gram mrożonego szpinaku
- 80 gram ostrego sera cheddar lub innego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oliwy
Rozmrożony szpinak podsmażamy na patelni z drobniutko posiekaną cebulką i czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Gdy woda całkowicie odparuje farsz jest gotowy.
Przygotowanie naleśników:
Usmażone naleśniki smarujemy farszem, posypujemy odrobiną sera i zwijamy w rulonik (lub składamy w trójkąt, jak kto woli). Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą sera i zapiekamy w temperaturze 150 stopni około 10 minut.
Delikatny szpinak, wyrazisty cheddar i naleśniki... Połączenie idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń