Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 gram masła
- 4 jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 800 gram śliwek
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy żółtka, śmietanę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Stopniowo dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub do naczynia żaroodpornego o średnicy ok 26 cm. Na wierzchu układamy przepołowione śliwki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok 50-60 min (do tzw. suchego patyczka).
Lukier do polania ciasta:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Cukier puder ucieramy z sokiem i wodą. Gdyby lukier był za gęsty, należy dodać więcej soku lub wody.
Smacznego:)
Smacznego:)
Takie jak lubię - owocowe i co ważne proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne i polecam :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj upiekłam - rewelacja - polecam
OdpowiedzUsuńJest pyyyyyszne! Polecam :) i proste.
OdpowiedzUsuńJuz kilka razy robilam ta pychotke i zawsze wychodzi rewelacyjna! Polecam
OdpowiedzUsuń