Moja pierwsza tarta na cieście francuskim. Rozbroiłam nią wszystkich moich domowników. Zostawili mi tylko malutki kawałeczek. Dobrze, że chociaż udało mi się zrobić zdjęcia ;) Polecam wypróbować !
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży świeży brokuł lub dwa małe
- 2 kulki sera mozzarella
- 100 gram sera cheddar
- 1 jajko
- 150 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Brokuł myjemy, kroimy w różyczki i gotujemy około 4 minuty. W misce mieszamy jajko, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę sery i przyprawy. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty(w moim przypadku średnica 25 cm). Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy na 3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie na cieście układamy brokuł i zalewamy go sosem śmietanowo- serowym. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Pyszna! Robiłam dwa razy i zawsze smakuje wszystkim :). Dziękuję!
OdpowiedzUsuńNormalnie zaraz będę robiła :) Będzie pyszna! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrochę przerobilam przepis ale super inspiracja na szybki obiad.
OdpowiedzUsuń