- 1 kg udźca z kurczaka lub fileta
- 200 gram jogurtu naturalnego
- 1 łyżka utartego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżka curry
- kilka ziaren kardamonu
- puszka mleczka kokosowego
- sól do smaku
Można też dodać przyprawy, które kojarzą się nam z orientem. Ja użyłam gotowej , tureckiej mieszanki do drobiu.
Mięso kroimy na kawałki około 4cm na 4 cm i łączymy z przyprawami i
jogurtem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia
obsmażamy mięso na oleju i dodajemy mleczko kokosowe. Całość dusimy do miękkości przez około godzinę. Jeżeli sos zbyt się zredukuje , dolewamy
troszkę wody. Doprawiamy solą do smaku.
Smacznego :)
Pyszne smaki, znakomicie przygotowałaś, można oczami jeść, wygląda tak pysznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń