25.10.2012

Kurczak w sosie orientalnym


  • 1 kg udźca z kurczaka lub fileta
  • 200 gram jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka utartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżka curry
  • kilka ziaren kardamonu
  • puszka mleczka kokosowego
  • sól do smaku
Można też dodać przyprawy, które kojarzą się nam z orientem. Ja użyłam gotowej , tureckiej mieszanki do drobiu.
 
Mięso kroimy na kawałki około 4cm na 4 cm i łączymy z przyprawami i jogurtem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia obsmażamy mięso na oleju i dodajemy mleczko kokosowe. Całość dusimy do miękkości przez około godzinę.  Jeżeli sos zbyt się zredukuje , dolewamy troszkę wody. Doprawiamy solą do smaku.
 
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Pyszne smaki, znakomicie przygotowałaś, można oczami jeść, wygląda tak pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń