Składniki na ok 5 porcji:
- 300 gram ryżu arborio
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ok 300 gram pieczarek
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
- parmezan do posypania
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i smażymy na dwóch łyżkach oleju (wcześniej doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami np do kurczaka).
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i smażymy na łyżce masła, aż cała woda wyparuje. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Wsypujemy ryż i podsmażamy przez ok 2 min, aż się zeszkli. Wlewamy stopniowo bulion, dolewając za każdym razem kiedy ryż wszystko wchłonie. Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki, dodajemy kurczaka i pieczarki. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Całość podgrzewamy chwilkę i ściągamy z ognia. Dodajemy odsączony z zalewy groszek i mieszamy. Przed podaniem każdą porcję posypujemy startym parmezanem i natką.
Smacznego:)
uwielbiam ryż w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuń