24.10.2012

Clafoutis z gruszkami



Składniki na ok 4 małe kokilki lub naczynie żaroodporne o pojemności ok 900 ml:
  • 40 gram mąki pszennej
  • 50 gram cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20 gram stopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • 1 gruszka
Gruszkę obieramy i przecinamy na pół. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, ekstrakt, jajko i żółtko. Wszystko ucieramy na gładką masę. Dodajemy, stopione masło i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy gruszki. Dodatkowo gruszki możemy posypać brązowym cukrem.
Pieczemy w temperaturze 175 st ok 30- 40 min, aż ciasto się zetnie. 

Smacznego:) 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam clafoutis, ale z gruszkami jeszcze nie jadam:)
    Zapraszam również do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, a kolor ma prześliczny :)

    OdpowiedzUsuń