Składniki na ok 4 małe kokilki lub naczynie żaroodporne o pojemności ok 900 ml:
- 40 gram mąki pszennej
- 50 gram cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 20 gram stopionego masła
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
- 1 gruszka
Gruszkę obieramy i przecinamy na pół. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, ekstrakt, jajko i żółtko. Wszystko ucieramy na gładką masę. Dodajemy, stopione masło i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy gruszki. Dodatkowo gruszki możemy posypać brązowym cukrem.
Pieczemy w temperaturze 175 st ok 30- 40 min, aż ciasto się zetnie.
Smacznego:)
Uwielbiam clafoutis, ale z gruszkami jeszcze nie jadam:)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie;)
Wygląda bardzo apetycznie, a kolor ma prześliczny :)
OdpowiedzUsuń