24.08.2012

Domowe cheesburgery z grilla


Przepis na 7 bułek

Mięso:
  • 60 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • łyżka tymianku
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami i formujemy z powstałej masy okrągłe kotleciki. Pieczemy na grillu na aluminiowych tackach przez około 25 minut, po około 12 minut z każdej strony.
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Inne składniki:
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mała czerwona cebula
  • 200 gram żółtego sera
Gdy kotleciki są gotowe smarujemy przecięte na pół bułki sosem, układamy mięso, ser żółty, pokrojoną drobno sałatę lodową, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórka i posypujemy pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. też dzisiaj idę na burgera ;) jednak nie tego domowego (chociaż również z domowych kotletów) - odwiedzić koleżanki z pracy. A że do wczoraj też tam pracowałam (sezonowo) to wiem jak to jest robione i mogę beż wyrzutów sumienia się nimi zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich smakowitości to raczej nie jadam, ale cheesburger tak pysznie wygląda, że na pewno bym się skusiła :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że właśnie zjadłem kolację to zagryzłbym takim cheeseburgerem :)

    OdpowiedzUsuń