25.08.2012

Ciasto francuskie ze szpinakiem

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 200 gram szpinaku mrożonego (lub świeżego)
  • 200 gram sera białego półtłustego (lub ricotty)
  • 3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Rozmrożony szpinak odciskamy i podsmażamy na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy szpinak już odparuje dodajemy suszone pomidory i podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. Następnie ściągamy szpinak z ognia i dodajemy ser biały i bardzo dokładnie wszystko mieszamy.
Zimne ciasto rozkładamy i dzielimy na ok. 12 kwadratów i na każdym z nim kładziemy farsz. Sklejamy w trójkąciki tak samo jak pierogi. Dla ozdoby można boki lekko przygnieść widelcem.
Polecam spróbować tych rożków z barszczem  czerwonym :) palce lizać!


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ! Schrupałabym jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dawno takich nie robiłam, a są pyszne, ja dodaję ser typu Bałkańskiego(z lidla), jest bardzo delikatny:)

    OdpowiedzUsuń