2.03.2021

Tortilla z kurczakiem

 
Tortilla z kurczakiem! Myślałam, że moje dzieci się nie tkną, a skończyło się na tym, że proszą o to danie częściej ;) Mało skomplikowany przepis, który jest ciekawą alternatywą dla codziennych obiadów. Polecam serdecznie bo naprawdę smakuje nieźle :)
 
Składniki:
  • 8 tortilli
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżki przyprawy kebbab-gyros
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • pieprz/ sól do smaku

Umytą pierś z kurczaka oczyszczamy z włókien, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażamy. Kiedy mięsko ładnie nam się zarumieni wlewamy wodę mineralną i dodajemy przyprawę kebbab-gyros. Odparowujemy mięsko z wody na średnim ogniu i dokładamy odsączone fasole, kukurydzę oraz przecier pomidorowy z ketchupem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowy farsz przekładamy na placki tortilli i zawijamy w rulonik. Z jednej strony każdego rulonika zawijamy folię aluminiową, żebyśmy mogli z łatwością jeść nasze"naleśniki" bez efektu wypadającego dołem nadzienia ;).

Tak przygotowane tortille układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 15 minut. Iiiiii.....gotowe :)

Smacznego !!! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz