Pierożki pieczone z oryginalnym nadzieniem. Bardzo prostu farsz i proste przygotowanie, a efekt nietuzinkowy. W moim domu jest to alternatywa dla Córki, która niezbyt lubi pierogi ruskie. Polecam spróbować !!!
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- szklanka mleka
- 40 gram drożdży
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Wyrobione na jednolitą masę ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i na środek nakładamy farsz.
Składniki na farsz:
- 150 gram sera żółtego
- ok. 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- odrobina tłuszczu
- sól
- pieprz
Ziemniaki obieramy, gotujemy i ubijamy na gładko. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Mieszamy ziemniaki, ser i cebule. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach około 20-15 minut.
Smacznego !!!
muszą smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuń