Lasagne uwielbiam, żeby nie powiedzieć kocham ! Tym razem zrobiłam ją od podstaw sama ! Wyszła mi wspaniała. Jeżeli jednak Ktoś nie czuje się na siłach użyć można gotowego makaronu. Niemniej jednak polecam spróbować zrobić makaron w domu bo wbrew pozorom, nie jest to bardzo trudne, a satysfakcja gwarantowana ;)
Składniki na ciasto:
- 400 gram mąki pszennej
- 4 jajka
- pół łyżeczki soli
- ciepła woda (według potrzeby)
Mąkę i jajka mieszamy z solą. Wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli mąka nie łączy się, dodajemy ciepłą wodę. Gotowe ciasto dzielimy na 5 części i wałkujemy w cienie prostokąty. Ciasto pozostawiamy do przeschnięcia.
Składniki na sos pomidorowy:
- 600 gram mięsa mielonego wieprzowego
- słoik przecieru pomidorowego
- ok 150 ml wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka domowej vegety
- sól
- pieprz
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy Cebula się zeszkli dodajemy mięso i podsmażamy, aż nie biedzie surowe z dodatkiem przypraw. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, wodę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy.
Składniki na sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 5 łyżek mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
W garnku z grubym dnem topimy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy razem chwilkę. Wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając energicznie trzepaczką tak aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy solą i pieprzem.
Ponadto:
- 300 gram startego sera żółtego lub mozzarelli
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy:
- makaron
- sos pomidorowy
- sos beszamelowy
- ser żółty
- makaron
Czynność powtarzamy do skończenia składników, kończąc na beszamelu posypanym serem. Jeżeli lubimy możemy posypać wierzch ziołami.
Smacznego !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz