Były już pierogi pieczone z pieczarkami, szynką, z ziemniakami, niech będą też i ruskie ! Dużo mniej pracochłonne od klasycznych, a poza tym zjemy ich 3 sztuki i mamy dość :)
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- szklanka mleka
- 40 gram drożdży
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Wyrobione na jednolitą masę ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i na środek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
Składniki na farsz:
- 500 gram białego sera
- ok 400 gram ugotowanych ziemniaków
- 100 gram słoniny
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- mage
Słoninę kroimy w kostkę, topimy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Ugotowane ziemniaki, z serem mielimy lub "traktujemy" blenderem. Dodajemy sól, pieprz, mage w ilości nam odpowiadającej. Ja muszę mieć przede wszystkim duuuuużo pieprzu ;)
Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz