12.02.2018

Pieczone pierogi ruskie


Były już pierogi pieczone z pieczarkami, szynką, z ziemniakami, niech będą też i ruskie ! Dużo mniej pracochłonne od klasycznych, a poza tym zjemy ich 3 sztuki i mamy dość :) 

Składniki na ciasto:
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szklanka mleka
  • 40 gram drożdży
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą mieszamy. Wyrobione na jednolitą masę ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm i na środek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.

Składniki na farsz:

  • 500 gram białego sera
  • ok 400 gram ugotowanych ziemniaków
  • 100 gram słoniny
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • mage
Słoninę kroimy w kostkę, topimy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Ugotowane ziemniaki, z serem mielimy lub "traktujemy" blenderem. Dodajemy sól, pieprz, mage w ilości nam odpowiadającej. Ja muszę mieć przede wszystkim duuuuużo pieprzu ;)

Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz