Kurczak nie musi być nudny i zawsze taki sam. Klasyczne kotlety, nadziewane devolaye, wszystko to trochę mi się już znudziło. Zrobiłam natomiast filety bez panierki, za to z dużą liczbą przypraw i usmażyłam je na oliwie. Coś nowego i dobrego. Podane z ryżem i sosem pomidorowym smakuje doskonale.
Co potrzebujemy:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki tymianki
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki vegety
- 2 ząbki czosnku
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Przygotowane mięso marynujemy w oliwie połączonej z wszystkimi przyprawami. Mięso dostawiamy na kilka godzin lub kilkanaście minut , w zależności od tego ile mamy czasu. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z oby stron po kilka minut.
Smacznego !!!
Ten kurczak musi smakować cudnie :) :)
OdpowiedzUsuń