18.11.2017

Pierś z kurczaka w przyprawach śródziemnomorskich



Kurczak nie musi być nudny i zawsze taki sam. Klasyczne kotlety, nadziewane devolaye, wszystko to trochę mi się już znudziło. Zrobiłam natomiast filety bez panierki, za to z dużą liczbą przypraw i usmażyłam je na oliwie. Coś nowego i dobrego. Podane z ryżem i sosem pomidorowym smakuje doskonale.

Co potrzebujemy:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki tymianki
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki vegety
  • 2 ząbki czosnku
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Przygotowane mięso marynujemy w oliwie połączonej z wszystkimi przyprawami. Mięso dostawiamy na kilka godzin lub kilkanaście minut , w zależności od tego ile mamy czasu. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z oby stron po kilka minut.

Smacznego !!! 



1 komentarz: