16.11.2017

Kruche rogaliki z domowym budyniem

Domowe rogaliki, z domowym budyniem, z ulubioną kawą w szklance i zaciszu własnego salonu. Cudowne uczucie. Mega kruche, nie za słodkie, małe i rewelacyjne w smaku. Z największą przyjemnością będę je często robić.

Co potrzebujemy na budyń:
  • 3 żółtka
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 3 cukry wanilinowe
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
Żółtka rozprowadzamy w połowie mleka wraz z mąkami. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrami. Kiedy mleko będzie gorące dodajemy rozmieszane żółtka z mąką. Zagotowujemy i dokładnie mieszamy żeby nie powstał Nam żadne grudki. Gotowy budyń przekładamy na talerz i studzimy. Oczywiście cukru możemy dodać więcej jeżeli tylko mamy na to ochotę.


Co potrzebujemy na ciasto:
  • 2 jajka
  • 200 gram mąki pszennej tortowej
  • 300 gram mąki krupczatki
  • 100 gram cukru
  • kostka zimnej margaryny
Wszystkie składniki ciasta łączymy i wyrabiamy gładką, jednolitą masę. Odstawiamy ciasto na pół godziny do lodówki, Następnie ciasto rozwałkowujemy.

Tutaj taka moja porada odnośnie wycinania trójkątów. Po wielu próbach stwierdzam, ze wycinanie koła i dzielenie go na trójkąty pozwala Nam najszybciej  i najprościej wykonać rogaliki. Poniżej są zdjęcia, które pomogą Wam w zwinięciu rogalików.

Na każdy kawałek ciasta układamy łyżeczką budyń i zawijamy. Ciasto zawijamy od podstawy trójkąta ku jego wierzchołkowi. Gotowe ciastka układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni jakieś 20 minut. Po wystudzeniu możemy je oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !!!




1 komentarz: