Były buraki, będą i rzodkiewki, a co by nie! Wszystkiego trzeba w życiu spróbować, żeby nie żałować. Super dodatek do sałatek, kanapek, a także jako przegryzka na imprezę. Jedyny minus to czas oczekiwania na zajadanie się kiszonymi rzodkiewkami.
Co potrzebujemy na słoik litrowy:
- około 3 pęczki rzodkiewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
- woda mineralna niegazowana
Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy do słoika. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Wodę (około pół litra) mieszamy z solą i zalewamy rzodkiewkę. Słoik zakręcamy i odstawiamy. Rzodkiewki są gotowe mniej więcej po 9-10 dniach.
Smacznego !!!
U mnie w tym roku były i buraki i rzodkiewki, a do tego marchewka, kalafior, dynia i cukinia. Rzodkiewki trafiły do słoika z kiszonym kalafiorem i właściwie straciły kolor, za to kalafior zrobił się lekko różowy :D.
OdpowiedzUsuń