Kiszone buraczki robią wszyscy, więc zrobiłam ostatnio i ja. Przetestowałam przepis i na wodzie z tych ogórków zrobiłam pyszny barszcz, na który przepis podam Wam niebawem. Zapewne zagości on na moim wigilijnym stole. Same buraki wykorzystałam jako dodatek do sałatki.
Co potrzebujemy:
- 1 kg buraków
- 1 litr wody mineralnej niegazowanej
6 ząbków czosnku- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren czarnego pieprz
Buraki obieramy i kroimy w plastry, albo dużą kostkę, albo jak Nam pasuje i wkładamy do słoika. Na wierzch układamy obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wodę mineralną mieszamy z solą i zalewamy buraki. Odstawiamy na 6-7 dni.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz