30.10.2017

Zapiekana sałata rzymska z jajkiem sadzonym na szynce



Lubię sobotnie i niedzielne poranki kiedy wszyscy są w domu i możemy razem zjeść śniadanie, obiad oraz kolację. Zawszę staram się wymyślić coś oryginalnego żeby zaskoczyć domowników. Tym razem postanowiłam zaryzykować. Usmażyłam sałatę rzymską i powiem Wam, że wszyło rewelacyjnie. Do sałaty posadziłam jajo na szynce, zaserwowałam bagietkę pieczoną z masełkiem czosnkowym i brzuchy były mega zadowolone (kalorii nie ma co liczyć ważne, ze było smacznie ;) ).

Co potrzebujemy:
  • 1 sałata rzymska mini
  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry żółtego sera
  • cebula dymka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Sałatę rzymską kroimy na pół, płukamy w wodzie, odsączamy z wody i posypujemy odrobiną soli. Smarujemy ją wymieszaną oliwą, koperkiem i startym ząbkiem czosnku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i układamy sałatę i dwa plasterki szynki. Sałatę smażymy z każdej strony po 3 minuty, a na koniec kładziemy po plasterku sera na każdą z połówek. Szynkę przysmażamy z dwóch stron i wylewamy na nią jajka. Posypujemy sola, pieprzem i smażymy z dwóch stron. To czy jajko lubicie płynne czy całkowicie ścięte nie gra tu roli. Robimy jak lubimy. Sałatę i jajka wykładamy na talerz i jeżeli mamy w domu szczypiorek albo cebulę dymkę posypujemy i jemy :)

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz