Uwielbiam tarty, zarówno te na kruchym cieście jak i te na cieście francuskim. Tym razem proponuję ta pierwsza. Tarta z warzywami na kruchym cieście jest jedną z moich ulubionych. Świetnie pasuje jako obiad i jest przy tym bardzo sycąca.
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 350 gram mąki pszennej
- 170 gram margaryny lub masła
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
Mąkę z margaryną siekamy, dodajemy jajka i sól. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy i dzielimy na dwie części 1/4 i 3/4. Większym kawałkiem wykładamy posmarowaną tłuszczem formę do tarty (moja ma 27,5 cm średnicy) i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Formę z ciastem po leżakowaniu w lodówce podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Nadzienie:
- 200 gram mięsa mielonego
- 250 gram pieczarek
- mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki mielonej, ostrej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy mięso, kostkę rosołową i starte na tarce pieczarki. Całość dusimy przez 15 minut po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę . Gdy warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, ostrą paprykę, bazylię i oregano. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy nadzienie i przykrywamy startym na grubych oczkach ciastem, które przechowywaliśmy w zamrażarce. Tarte zapiekamy w temperaturze 180stopni około 20 minut, ale pilnujemy, żeby ciasto z wierzchu nie spiekło się zbytnio.
Smacznego !!!
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy nadzienie i przykrywamy startym na grubych oczkach ciastem, które przechowywaliśmy w zamrażarce. Tarte zapiekamy w temperaturze 180stopni około 20 minut, ale pilnujemy, żeby ciasto z wierzchu nie spiekło się zbytnio.
Smacznego !!!
wymarzony obiad :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością przepyszna ;)
OdpowiedzUsuń