Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 1- 2 pomidory
- ok 200 g sera mozzarella
- 2 jajka
- 50 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- kilka listków świeżej bazylia i oregano
- gotowe ciasto francuskie (ok 270 g)
Formę do tarty o średnicy ok 26- 28 cm wykładamy rozwałkowanym ciastem francuskim i dociskamy do dna i boków. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy w plasterki. Śmietankę dokładnie mieszamy z jajkami i doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. Masę jajeczną wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy na przemian plasterki pomidora, mozzarelli i kawałki łososia. Posypujemy świeżym oregano i bazylią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30- 35 minut, aż ciasto się zarumieni a masa jajeczna zetnie.
Smacznego:)
Smacznego:)
Robiłam podobną tartę, tylko bez łososia, a za to z rukolą. Twoja wersja musi być równie smaczna.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis i na pewno jeszcze nie raz powtórzę to danie. Szybko, łatwo i co najważniejsze smacznie. Dziś wypróbuję kolejny Wasz przepis - ciasto z malinami.
OdpowiedzUsuń