Składniki:
- 1 sałata lodowa (możemy też użyć rukoli, roszponki lub innej ulubionej zielonej sałaty)
- 2 gruszki
- 2 awokado
- 1 duży ogórek
- kiść zielonego winogrona
- 1 mały słoiczek zielonych oliwek odsączonych z zalewy
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy w paski. Gruszki kroimy w kostkę. Winogrono przekrawamy na pół. Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
Sos winegret:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz