Składniki na 12 sztuk babeczek:
- 190 gram mąki
- 100 gram cukru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 gram masła
- 160 ml maślanki
- 1 jajko
- 150 gram świeżych truskawek
Kruszonka:
- 80 gram masła
- 80 gram cukru
- 80 gram mąki
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do
pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko).
Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie,
ciasto powinno być lekko grudkowate. Dodajemy krojone w kostkę truskawki i mieszamy. Formę do muffinek wykładamy
papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy wysokości. Na wierzch nakładamy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze
180 stopni ok 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz