6.06.2013

Truskawkowe muffiny z kruszonką


Składniki na 12 sztuk babeczek:
  • 190 gram mąki
  • 100 gram cukru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 gram masła
  • 160 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 150 gram świeżych truskawek
Kruszonka:
  • 80 gram masła
  • 80 gram cukru
  • 80 gram mąki
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie, ciasto powinno być lekko grudkowate. Dodajemy krojone w kostkę truskawki i mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy wysokości. Na wierzch nakładamy kruszonkę. Pieczemy  w temperaturze 180 stopni ok 20-25 minut.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz