28.06.2013

Kurczak z chorizo, papryką i ziemniakami



Zamiast ziemniaków miał być ryż ale ostatecznie padło na młode ziemniaki, którymi możemy się cieszyć o tej porze roku. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne a hiszpańska kiełbaska chorizo i papryka świetnie współgrają z ziemniakami. Polecam :)

Składniki:
  • ok 6 udek z kurczaka 
  • 1,5 kg młodych ziemniaków (w zależności od ilości porcji)
  • ok 400 g kiełbaski chorizo
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
Marynata:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, nacieramy mięso i odkładamy na noc do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i mieszamy. Chorizo kroimy w półksiężyce, paprykę i cebulę w kostkę. Blaszkę smarujemy masłem i rozkładamy ziemniaki, paprykę, cebulę, chorizo i kurczaka. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 1.2 h aż mięso będzie miękkie i lekko zarumienione. W trakcie pieczenia, raz na jakiś czas mięso możemy polać wytworzonym sosem, a warzywa przemieszać.

Smacznego :)






3 komentarze: