21.06.2013

Konfitura truskawkowa z rumem



Aromatyczna konfitura z dodatkiem rumu i wanilii. Może służyć jako fajny dodatek do naleśników, deserów, ciast itp. Polecam :)

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 800 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml rumu
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Wrzucamy do rondla i zasypujemy cukrem. Odkładamy na noc aby truskawki puściły sok. Po tym czasie truskawki zagotowujemy i odkładamy na ok 12 godzin. Następnie odlewamy sok i gotujemy na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Podczas gotowania zbieramy pianę która się wytworzy. Do soku wrzucamy truskawki, ekstrakt waniliowy i rum. Gotujemy jeszcze przez ok 10- 15 minut. Gorące przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dem do ostygnięcia.

Smacznego:) 




5 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie ten wspaniały zapach:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam musi być pyszna- chyba spróbuję , zapraszam też do mojej domowej spiżarni http://slodkoipieprznie.blogspot.com/search/label/Domowa%20spi%C5%BCarnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka konfitura z kopem. Super!

    Nominowałem Cię do Liebster Blog Award :)
    http://mymankitchen.blogspot.com/2013/06/jogurtowe-ciasto-z-rabarbarem-i.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Oo, konfitura z rumem, zapowiada się super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń